hidtest

HID-Test

English English

Mi is ez:

Ez egy programgyűjtemény, amivel régi gépek billentyűzete és joystick-jai tesztelhetők. A kezelésük hasonló; az adott gép sajátosságait figyelembe vevő módon történik a billentyűzet / joy vizsgálata, majd a képernyőn jelölésre kerülnek az éppen aktívnak érzett illetve a már egyszer biztosan lenyomott gombok / joystick irányok.

Géptípusok, amikre jelenleg elérhető: (Az elkészülésük sorrendjében)


Enterprise 64/128:

A teszt három különböző képernyőből áll, ezek között a RESET gomb nyomogatásával lehet váltani. Mindhárom képernyőn ugyanaz a lekérdezési algoritmus fut, csak a megjelenítés módja eltérő:

EP-HIDtestScreen1
Első képernyő: "UK" (Angol) billentyűzetkiosztás

EP-HIDtestScreen2
Második képernyő: "BRD" (Német) billentyűzetkiosztás

EP-HIDtestScreen3
Harmadik képernyő: "UK" (Angol) billentyűzetkiosztás, mátrix nézet

Az Enterprise billentyűzete + joystickjai egy 11 oszlop × 10 soros mátrixba vannak szervezve, ez a felépítés látszik a harmadik tesztképernyőn. Amelyik billentyű / joy-irány éppen aktív, a hozzá tartozó felirat háttere pirosra változik. Amik most nem, de egyszer már biztosan aktívak voltak, azok zöld hátteret kapnak. A sorkiválasztás egy 4 bites érték a gépen belül, de a 16 variációból csak az első 10 van használva. A fennmaradó 6 sor is lekérdezhető, ezt esetleg valamilyen bővítés implementálhatja, így ezen sorok is megjelennek az első két képernyőn.

A teszt betöltése/indítása lehetséges a billentyűzet használata nélkül is, amennyiben a géphez csatlakozik ExDOS lemezmeghajtó vezérlő. Az automatikus indításhoz egy floppy gyökérkönyvtárába a tesztprogramot az exdos.ini fájllal együtt fel kell másolni, majd ezt a lemezt a meghajtóba helyezve, a gép RESET után automatikusan betölti és elindítja a tesztprogramot.

A szükséges fájlok:

Előző verzió:


Commodore 264 széria (C16, C116, plus/4, 16K, 32K, 64K, PAL/NTSC):

A teszt 3-plus-1 képernyőből áll, ezek között a RESET gomb megnyomásával lehet váltani. Az első két képernyő között a lekérdező algoritmus más, a harmadik képernyőn a megjelenítés módja is változik:

C264-HIDtestScreen1
Első képernyő: hagyományos lekérdezés, ahogy a KERNAL is csinálja

C264-HIDtestScreen2
Második képernyő: szeparált lekérdezés, a joystick-ok nem szólnak bele a billentyűzet lekérdezésébe

C264-HIDtestScreen3
Harmadik képernyő: szeparált lekérdezés, teljes mátrix nézet

A C16, C116, plus/4 billentyűzete + joystickjai 8 oszlop × 16 soros mátrixba vannak szervezve, de a joy-ok 8 sorából csak kettő van gyárilag használva. A harmadik tesztképernyőn ez a teljes felépítés látszik. Mivel a nem használt sorokat egy bővítés esetleg implementálhatja, így itt azok is megjelennek. Amelyik billentyű / joy-irány éppen aktív, a hozzá tartozó felirat háttere pirosra változik. Amik most nem, de egyszer már biztosan aktívak voltak, azok zöld hátteret kapnak. A program ezen kívül megjeleníti még a csatlakoztatott Datasette gombnyomásának az állapotát is.

C264-HIDtestScreen4
Negyedik (plus-1) képernyő: speciális Joystick lekérdezés

Ezzel a teszttel a "klasszikus Joy-hibás TED" Joystick tesztelhető, erről bővebb információ ebben a fórumszálban található.

A teszt betöltése/indítása lehetséges a billentyűzet használata nélkül is, a program egy EPROM-ból is indítható. Ebben az esetben a BASIC, a FUNCTION-LO, a C1LO vagy a C2LO helyére kell egy 16 KB-os, megfelelő tartalommal felprogramozott EPROM-ot rakni. Ilyenkor bekapcsolás után a ROM-ból a RAM-ba másolódik a tesztprogram, majd automatikusan elindul.

A szükséges fájlok:

Előző verzió:


Commodore VIC-20 (alapgép, +3K, +8K, PAL/NTSC):

A teszt egy képernyőből áll:

VIC20-HIDtestScreen1
Hagyományos módon lekérdezett mátrix

A VIC-20 billentyűzete egy 8 oszlop × 8 soros mátrixba van szervezve, a joy a mátrixon kívül, direkt bemenetekkel kezelhető. Kivételt képez ez alól a jobbra irány, ez a billentyűzet 7. sorának a meghajtására (!) van kötve. Ennek az iránynak a vizsgálatához bemenetre kell állítani az adott vonalat a beolvasás idejére. Az aktív jobbra irány elronthatja a billentyűzet vizsgálatát! Amelyik billentyű / joy-irány éppen aktív, a hozzá tartozó felirat háttere pirosra változik. Amik most nem, de egyszer már biztosan aktívak voltak, azok zöld hátteret kapnak. A program ezen kívül megjeleníti még a joy-csatlakozóra kapcsolható paddle-k értékét és a Light-Pen pozícióját. Ezenfelül a csatlakoztatott Datasette gombnyomásának az állapota is látható.

A tesztprogram működik alapkiépítsésű gépen, +3K illetve +8K (vagy több) memória mellett is. A programot minden esetben a BASIC aktuális tárterületére kell betölteni. (LOAD "hidtest",8 paranccsal, nem ,1 kiegészítéssel!)
A teszt betöltése/indítása lehetséges a billentyűzet használata nélkül, a program egy 4 vagy 8 KB-os EPROM-ból is indítható. Ez két fajta módon is lehetséges:

Bekapcsolás után a ROM-ból a RAM-ba másolódik a tesztprogram, majd automatikusan elindul.

A szükséges fájlok:


Vissza